Het klimaat

De noordelijke Middellandse Zeekust van Spanje, ten zuiden van de Pyreneeën, heeft een evenwichtig klimaat met warme zomers en milde winters. Alleen als vanuit het noorden de valwinden waaien over de bergen, kan het tijdelijk zeer koud en regenachtig zijn.

Het Mediterrane klimaat kenmerkt zich door zachte vochtige winters en lange hete, droge zomers. In de gemiddeld koudste maand, januari, is de gemiddelde maandtemperatuur circa 8 C in de omgeving van Barcelona. Het gemiddelde maximum een graad of 13 nabij Barcelona. Gemiddeld kunt u in de winter op een dag of 6 enige neerslag verwachten. De zon kunt u zo’n 170-190 uur verwachten. Ter vergelijking: gemiddeld schijnt de zon in Nederland in december circa 41 uur en valt er op 20 dagen wel enige neerslag.

Gedurende de maanden juli en augustus is het “hoogzomer”. Er gaan jaren voorbij dat er nauwelijks neerslag valt. Als er al neerslag valt is dit meestal een kortdurende onweersbui. Een uitzondering hierop vormt de streek rond Barcelona. Hier valt in de droogste maand, juli, toch nog gemiddeld 70 mm neerslag, meestal uit zware onweersbuien. De maximum temperatuur in hoogzomer (langjarig gemiddelde) is circa 28 C. Juli is meestal de zonnigste maand. Gemiddeld heeft u dan “recht” op 300-350 zonuren.klimaat1

klimaat2

klimaat2klimaat3 klimaat 4